Kuivatut viikunat: auringon lapsia, joilla on syvyyttä ja perinteitä.

Kuivatut viikunat: auringon lapsia, joilla on syvyyttä ja perinteitä.

Kysymys: Mitä yhdistät viikunoihin?

Jos sinulle ei tule juuri nyt mieleen paljoakaan, olet luultavasti kuten useimmat ihmiset tässä maassa. Viikuna on nimittäin ehkä Keski-Euroopan aliarvostetuin hedelmä. Saksankielinen nimi ei tee siitä yhtään parempaa - sillä "pelkuruus" ei todellakaan kuulu sen ominaisuuksiin. On korkea aika nostaa tämä herkku vihdoin parrasvaloihin. Tule mukaan ja ota selvää, miksi.

Image of Anna Moscagiuri
Anna Moscagiuri
18.04.2024
Lesedauer: 5 Minuten
Feigenbäume wachsen auf hügeligem Terrain mit Blick auf eine bergige Landschaft im Hintergrund.

Elävä perintö sukupolvien ajan

Viikuna on yksi Euroopan vanhimmista viljelykasveista, ja se on ollut esillä ainakin Vanhasta testamentista lähtien: Aatami ja Eeva peittivät itsensä viikunanlehdellä, ja monissa tarinoissa viikuna symboloi rauhaa ja vaurautta. Yksi syy voi olla se, että yksi viikunapuu voi ruokkia kokonaisia sukupolvia - eihän 90 vuoden elinikä ole harvinaista näille luonnonihmeille. Jos siis istutat viikunapuun, sinulla on hyvät mahdollisuudet tarjota arvokkaita hedelmiä myös lastenlastenlapsillesi.

Satumainen Välimeri

Viikunoilla on erinomaiset ilmasto-olosuhteet Lähi-idässä. Me löysimme mehukkaimmat ja maukkaimmat hedelmät Turkista - tarkemmin sanottuna Aydinin vuoristoalueilta, jotka rajoittuvat Egeanmerelle. Leudot, kosteat talvet ja kuumat, kuivat kesät, joissa ei juuri sada, tekevät tästä viehättävästä alueesta Välimeren hedelmä- ja vihannestarhan. Viikunoiden lisäksi monet muut hedelmät, kuten oliivit, viinirypäleet ja aprikoosit, nauttivat vihreästä autuudesta ja luovat makuja, jotka ovat mahdollisia vain näin täydellisissä paikoissa.

Maun huipulla

Aydinissa viikunat menestyvät pienimuotoisessa viljelyssä haastavissa olosuhteissa. Vuoriston korkean sijainnin vuoksi kasvuolosuhteet ovat hyvin haastavat ja työvoimavaltaiset. Mutta vaiva on sen arvoista: hedelmät kypsyvät näin korkealla hieman hitaammin ja saavat näin ollen entistä paremman ja voimakkaamman maun. Sitä ennen on kuitenkin tehtävä paljon työtä. Kun syyskuussa on sadonkorjuun aika, alkaa näiden herkullisten hedelmien huolellinen poiminta - käsin, keskellä vuorenrinteitä, hedelmä hedelmältä.

Feigen hängen an einem Ast, umgeben von grünen Blättern, unter strahlend blauem Himmel.

Aurinkokuivaus parhaimmillaan

Pölytyksestä sadonkorjuuseen kuluu noin 75 päivää. Kypsät hedelmät ovat samettisen pehmeitä ja mehukkaita, ja tumma väri on merkki täydestä kypsyydestä. Heti poiminnan jälkeen ne kuivataan paikan päällä - vuoristopeltojen paahtavassa auringossa. Jotta linnut eivät pääsisi syömään niitä yöllä, hedelmät peitetään pressuilla heti, kun aurinko katoaa horisontin taakse. Parempaa tapaa kuivata hedelmiä ei olekaan - jopa säilöntäaineet käyvät tarpeettomiksi.

Viikunoiden 750 identiteettiä

Vaikka termiä "viikunapuu" käytetään yleisesti, sellaista ei oikeastaan ole olemassa. Todellisuudessa tunnetaan yli 750 erilaista viikunaa: päärynänmuotoisia, soikeita, pyöreitä, keltaisen, vihreän tai violetin värisiä - jotkut viikunat ovat niin omaperäisiä, ettei niitä ensi silmäyksellä tunnista sellaisiksi. Puhumattakaan erilaisista lehdistä. Kaikilla lajikkeilla on kuitenkin yksi yhteinen piirre: puut ovat joko urospuolisia tai naaraspuolisia. Erottelu on suhteellisen yksinkertainen ja tunnistettavissa ensi puraisulla.

Makeat naaraat ja marmeladiurokset

Naarasviikunoilla on miellyttävä, luonnollinen makeus, ja siksi niitä tarjoillaan joko tuoreina tai kuivattuina hedelminä. Urosviikunoiden hedelmistä tehdään yleensä hilloa, sillä ne ovat hieman kitkerämpiä ja tarvitsevat usein lisäsokeria. On hyvä, että viikunapistiäinen ei välitä. Se penkoo molemmat sukupuolet ja tuo urospuolisen siitepölyn naaraspuoliselle kohteelle.

Personen sortieren Feigen auf Förderband in einer Fabrikumgebung mit Kisten im Hintergrund.

Hienostunut viikunapinta

Aydinin auringon alla tapahtuvan luonnollisen kuivauksen jälkeen viikunat kuljetetaan alueen jalostuslaitoksiin. Siellä viikunat pestään ensin perusteellisesti ja kuivataan sitten uudelleen - tällä kertaa niin sanotussa kuivaustunnelissa. Tämän jälkeen hedelmät lajitellaan koon mukaan, sillä me Seebergerillä suosimme erityisen lihavia yksilöitä. Kuivatut viikunat analysoidaan sitten huolellisesti eri asemilla huipputekniikan ja tarkkojen silmien avulla. Ne käyvät läpi muun muassa UV-valoa käyttävän pimiön, laserlajittimen ja koulutettujen työntekijöiden käsin tekemän lopputarkastuksen.

Seeberger etsii superviikunaa

Tiedämme, mistä viikunat ovat todella hyviä, ja varmistamme, että saamme vain parhaita viikunoita. Tärkeimmät kriteerit näkyvät ensi silmäyksellä: hedelmän koko ja väri - mitä isompi ja tummempi, sitä parempi meille. Toinen tekijä on maku, sillä Seeberger-viikunat ovat yksiselitteisen hedelmäisiä ja makeita.

Tuplatarkastus Ultra-tiimiltä

Kuivatut viikunat ovat vielä herkempiä kuin muut kuivatut hedelmät niiden herkän koostumuksen vuoksi. Siksi paikallinen yhteistyökumppanimme tekee laadunvalvonnassa ylimääräistä: 10 työntekijän kokenut laatutiimi tarkastaa tarkasti ja huolella, mitä hedelmille tapahtuu ja mitkä yksilöt menevät myyntiin. Heti kun tuotteet saapuvat Ulmiin, tarkastamme ne uudelleen omassa elintarvikekemiallisessa laboratoriossamme. Sen jälkeen viikunoiden rohkeimmillekin on todellakin selvää asiaa!

Feigen wachsen an einem Zweig, umgeben von unscharfen, grünen Blättern.

Oikeudenmukaisuus pussissa

Jokainen Seeberger-pakkaus sisältää jäljittelemättömän arvokkaan palan luontoa. Meille on selvää, että tasapainon ottamisen ja antamisen välillä on oltava oikea. Se tarkoittaa meille:

  • Kohtelemme luonnonvaroja kunnioittavasti ja säästämme niitä mahdollisuuksien mukaan: Viikunapuut kasvavat Turkissa vapaasti vuorten rinteillä, ja niillä on luonnollinen vesivarasto. Keinotekoinen kastelu ei siis ole ongelma. Ja kun viikunapuut päättävät elinkaarensa, niiden lämmitysenergia lämmittää naapuruston taloja.
  • Luomme hyvät elin- ja työolot paikallisille kumppaneillemme. Yhteistyö paikallisten viikunatoimittajiemme kanssa on nyt kolmatta sukupolvea. Se on molempia osapuolia sitova, luottamuksellinen ja tasavertainen yhteisö. Tavoitteemme ulottuvat kauas tulevaisuuteen, ja niillä on perusta, jota ei voi maksaa rahalla: yhteiset arvot, joita eletään ihmisiä ja luontoa täysin kunnioittaen
    .

Suurenmoinen ilo hyvästä tiedosta

Olet mitä syöt. Siksi on vain loogista, että näytämme sinulle, miten ja missä välipalasi valmistetaan. Mutta riittää jo, missä ovat tähdet? Nappaa samettisen makeat viikunat Turkin auringosta. Taatusti hyvästä kodista ja rakkaudella kasvatettuja. <3