Luumuja viljeltiin Kreikassa jo yli 2 500 vuotta sitten, ja Saksassa niitä on kasvanut valkokukkaisissa puissa siitä lähtien, kun roomalaiset toivat ne takaisin matkoiltaan. Ajan myötä hedelmistä on kehittynyt erilaisia lajikkeita, ja nykyään maailmassa on yli 2 000 lajiketta, joihin kuuluvat myös luumut ja mirabelle-luumut. Luumuiksi luumut valmistetaan, kun tuoreesta kivestä poistetaan suurin osa vedestä hellävaraisessa kuivausprosessissa.
Parhaat lajikkeet kuivattuja luumuja varten
Lajikkeet, kuten "italialaiset luumut", "ranskalaiset luumut" tai "Prune d'Agent", ovat ihanteellisia luumuille. On tärkeää, että hedelmiä ei ole käynyt. Puu kantaa luumuja ensimmäisen kerran vajaan neljän-kuuden vuoden kuluttua. Tästä lähtien se tuottaa vuosittain noin 70-140 kiloa tuoreita hedelmiä.
Kalifornian ja Chilen viljelyalueilla vuotuinen sadonkorjuu kestää elokuun puolivälistä lokakuun alkuun. Kypsät ja auringon hellimät luumut ravistetaan puista, jolloin varmistetaan, että vain todella kypsät luumut putoavat. Sen jälkeen ne kuivataan varovasti, kuoritaan ja varastoidaan. Prosessin päätteeksi luumujen vesipitoisuus on pienentynyt minimiin, mutta ravintoaineiden pitoisuus ja makeus ovat lisääntyneet huomattavasti.
Mitä kuivatuissa luumuissa on
Luumut ovat korkealaatuinen kuidun lähde, joka voi edistää hyvää ruoansulatusta. Ne myös täyttävät nopeasti ja pitkäksi aikaa. Luumut sisältävät myös arvokkaita vitamiineja, kuten E-vitamiinia, ja kivennäisaineita, kuten kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa. Ne sisältävät myös bioaktiivisia kasviaineita, joilla voi olla myönteinen vaikutus kehon eri prosesseihin.