Makadamiapähkinät luokitellaan usein "oikeiksi pähkinöiksi", mutta tarkalleen ottaen ne ovat hedelmiä. Emme kuitenkaan halua laskea herneitä, sillä varmaa on, että makadamiapähkinät ovat yksinkertaisesti uskomattoman herkullisia, ja ne olivat jo Australian alkuperäiskansojen, aboriginaalien, suosiossa. Sieltä ovat peräisin myös kaikki makadamiapähkinälajikkeet. Muita maita, joissa makadamiapähkinöitä viljellään nykyään, ovat Uusi-Seelanti, Etelä-Afrikka, Kalifornia ja Havaiji. Ihanteellisten ilmasto-olosuhteiden ansiosta nämä maat ovat makean pähkinähedelmän suurimpia tuottajamaita.
Saamme kuitenkin kiittää saksalaista kasvitieteilijää Ferdinand von Muelleria siitä, että kutsumme makadamiapähkinöitä nykyään tällä nimellä. Hän nimesi pähkinän ystävänsä ja kollegansa John Macadamin mukaan. Miten se sai lempinimen "pähkinöiden kuningatar"? Makadamiapähkinöiden viljely on hyvin vaativaa, mikä tekee siitä hyvin kallista. Aina kun ostat makadamiapähkinöitä, ostat yhden maailman kalleimmista pähkinöistä.
Makadamiapähkinöiden maailma
Macadamiapuu kuuluu hopeapuun heimoon, ja se voi kasvaa jopa 18 metriä korkeaksi. Kukat ilmestyvät lehtien rinnalle kerman- tai vaaleanpunaisina. Kasvi tuottaa vajaan 2-4 cm:n kokoisia, aluksi vaaleanvihreitä, myöhemmin tummanruskeita hedelmämunia. Hedelmässä on kova, vaikeasti murtuva kivisiemen, joka sisältää makadamiapähkinän.
Subtrooppisen tai trooppisen ilmaston, runsaan auringonvalon ja korkean ilmankosteuden lisäksi makadamiapuu vaatii laadukasta maaperää ja runsaasti hoitoa. Sen jälkeen kestää noin 7 vuotta, ennen kuin se kantaa ensimmäisen kerran hedelmää.
Kun makadamiapähkinät ovat saavuttaneet oikean kypsyysasteen, ne korjataan huolellisesti. Tässä yhteydessä odotetaan, että ne putoavat luonnollisesti puusta, kerätään, kuivataan ja avataan varovasti kova kuori. Sen jälkeen ne jalostetaan ja kuljetetaan.
Makadamiapähkinöiden hyvät ainesosat
Makadamiapähkinöissä on runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja sekä omega-3- ja omega-6-rasvoja. Niissä on runsaasti B-vitamiinia, kalsiumia, rautaa ja fosforia. Ne ovat myös erinomainen kuidun lähde. Makadamiapähkinät ovat ainutlaatuisen herkullisia ja sopivat erinomaisesti tasapainoiseen ruokavalioon.