Raakaruokahaaste

Raakaruokahaaste

Niin kuin hikoilemme tällä hetkellä runsaasti korkeissa kesälämpötiloissa, ruokahalumme voi joskus jäädä taka-alalle. Jokaisen, joka tällä hetkellä kamppailee runsaan ruoan ja lämpimien aterioiden kanssa, kannattaa tutustua raakaruokavalioon (tunnetaan paremmin nimellä "raakaruokavalio").
02.04.2024
Kokos-Aprikosen-Scheiben liegen kreisförmig auf einem Teller, Hand arrangiert die Stücke.

Mitä raakaruoka oikeastaan on?

Vaikka kuuluisa filosofi ja matemaatikko Pythagoras mainitsi jo muinaisissa kirjoituksissaan kypsentämättömän ruoan hyödyt, raakaruokavaliosta tuli yhä suositumpi vasta 1980-luvulla.

Raakaruoka on, kuten nimikin kertoo, mahdollisimman pitkälle raakana syötynä . Teorian taustalla on se, että entsyymit ja vitamiinit hajoavat 42 °C:n lämpötilassa, eikä elimistö voi hyödyntää niitä. Raakaruoassa ei siis pitäisi olla ainoastaan korkeampi ravinnepitoisuus mutta myös terveempiä. Tämä teoria ei kuitenkaan ole sataprosenttisesti tieteellisesti todistettu. Tosiasia kuitenkin on, että ruoan kuumentaminen ja kypsentäminen johtaa ravintoaineiden häviämiseen. Raakaruoassa tätä menetystä ei itse asiassa tapahdu.

Klassinen raakaruokavaihtoehto vs. raaka vegaani

Useimmat "raakaruokailijat" noudattavat kasvis- tai vegaaniruokavaliota. Vaikka pieni osa syökin raakalihaa ja -kalaa, tämä on yleensä poikkeus (miksiköhän?!). Raakavegaaniruokavalioon kuuluvat esimerkiksi kaikenlaiset hedelmät ja vihannekset, idut, kylmäpuristetut öljyt, luonnolliset pähkinät ja siemenet, mehut ja vähälämpöiset kuivatut hedelmät. Klassisessa raakaruokavaihtoehdossa sallitaan myös liha, kala ja maitotuotteet raakamaidon ja hunajan muodossa.

Schokoladenriegel mit Mandeln, angeschnitten, werden von Händen mit rot lackierten Nägeln gehalten.

Mitä voin syödä raakaruokavaliolla?

Periaatteessa kaikki on sallittua, mikä ei yli 42 °C:n kypsennyspisteen lämmitetään. Paahtaminen, grillaaminen ja kypsennys eivät siis ole sopivia tekniikoita, koska niissä saavutetaan nopeasti jopa 200 °C:n lämpötila. Mutta ole varovainen! Jotkin elintarvikkeet eivät sovellu syötäväksi raakana . Tällaisia ovat muun muassa munakoisot, pavut, perunat, bergamansikat, palkokasvit ja raparperi.
Raskaana olevia naisia kehotetaan olemaan nauttimatta raakamaitotuotteita suojellakseen itseään mahdolliselta listeriatartunnalta. Lisäksi raakavegaanista ruokavaliota ei suositella raskauden aikana mahdollisten ravintoainepuutosten vuoksi.

Kuinka terveellistä raakaruoka on?

Kasvisruokavalikoima on laaja ja monipuolinen. Giessenin raakaruokatutkimuksena tunnettu raakaruokatutkimus osoitti myös, että vain 1 % "raakaruokailijoista" kärsi lihavuudesta. Myös DGE:n suosittelemat ravintoainevaatimukset katettiin raakaruokavaliolla. Kriittisiä vitamiineja ja kivennäisaineita olivat kuitenkin D-vitamiini, B12-vitamiini ja rauta. Nämä arvot on syytä pitää mielessä, kun käyt seuraavan kerran lääkärissä, varsinkin jos suunnittelet pitkäaikaista raakaruokavaliota.

Eis und Streusel auf blauen Tellern, dekoriert mit Rosmarin, auf Holztisch serviert.

Miten valmistan ruokani raakaruokaystävällisellä tavalla?

Kun keittiöstä tulee yhtäkkiä kylmä, tarvitaan muita vaihtoehtoja. Loppujen lopuksi ei ole mitään järkeä syödä vain smoothieita ja vihanneksia. Mutta tässä raakaruokailijoilla oli luovia ideoita, miten loihtia nopea ja helppo lounas ilman kattilaa. Esimerkiksi erilaisia (vale)jyviä, kuten kvinoaa, kaurahiutaleita tai hirssiä voi liottaa vedessä yön yli, jotta niitä voi käyttää seuraavana päivänä esim. Quinoa salaatteja, puuroa tai herkullinen kulho voidaan käyttää.

Päätelmä

Raakaruokavalio sopii kaikille, jotka haluavat palata luonnolliseen ruokavalioon ja vähäiseen elintarvikkeiden käsittelyyn. Raakaruokavalio on pääosin kasvisruokavalio tai vegaaniruokavalio, mutta se tarjoaa riittävästi vaihtelua laajan kasvisruokavalikoiman ansiosta. Tämä on jopa vahvistettu raakaruokatutkimuksessa. Ainoastaan joitakin vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten B12 tai rauta, on syytä pitää mielessä pitkäaikaisessa ruokavaliossa, sillä niitä on yleensä vain eläinperäisissä elintarvikkeissa.

Ein Mann isst Seeberger-Nüsse am Schreibtisch, vor einem Laptop, umgeben von Pflanzen.

Haluaisitko kokeilla raakaruokaa 14 päivän ajan? Tee se sitten!

3 PÄIVÄÄ ENNEN RAAKARUOKAHAASTETTA...

Seuraavat kaksi viikkoa sisältävät pääasiassa kasvisruokaa. Kannattaa siis vilkaista tarvikkeitasi. Mitä ei-pilaantuvia elintarvikkeita sinulla on, jotka sopivat vegaaniruokiin? Esimerkiksi (vale)jyvät, kuten hirssi, kvinoa tai kaurahiutaleet, sopivat hyvin liotettaviksi perinteisen keittämisen sijaan.

1 PÄIVÄ ENNEN RAAKARUOKAHAASTETTA...

Nykyään tarvitaan kriittistä silmää jääkaapille. Koska et todennäköisesti löydä lautasellesi kovinkaan montaa asiaa seuraavien 14 päivän aikana. Hedelmäjogurtit, makkarat, voi ja valmiit tuotteet ovat pitkälle jalostettuja, ja ne pastöroidaan ja ultralämmitetään valmistusprosessin aikana. Tämä koskee myös tuoretta maitoa ja mehuja. Tarkista parasta ennen -päiväys ja anna pois elintarvikkeet, joiden viimeinen käyttöpäivä on lähellä. Elintarvikkeet, kuten raakamaitojuusto ja raakamaito, kuuluvat jääkaappiin raakaruokahaasteen aikana. Rohkeille, jotka voivat kuvitella syövänsä raakoja kananmunia ja lihaa tartarin tai naudanliha-carpaccion muodossa, tämäkin on sallittua.

#CHALLENGEACCEPTED: NYT MENNÄÄN!

Nyt mennään tänään. Ole tietoinen siitä, mitä kulutat jokaisella suupalalla. Varsinkin kun muutat syömiskäyttäytymistäsi, on tärkeää olla tietoinen syömästäsi ruoasta. Se auttaa sinua löytämään uusia makuja ja ehkä jopa yhden tai kaksi uutta suosikkiruokaa!

RAAKARUOKAHAASTEEN 7. PÄIVÄ - VÄLITULOKSET

Ota paperi ja kynä ja tee tilannekatsaus. Mitä teet hyvin? Huomaatko jo eron hyvinvoinnissasi? Ehkä nukut paremmin? Kirjoita muistiin onnistumisesi ja saavutuksesi ja pysy motivoituneena seuraavaa viikkoa varten.

RAAKARUOKAHAASTEEN 14. PÄIVÄ...

Sinä olet onnistunut! 14 raakaruokapäivää on nyt takanasi. Ehkä olet luopunut kokonaan eläintuotteista? Muista kirjata kokemuksesi ylös, jotta voit käyttää niitä vertailukohtana myöhemmin. Oletko löytänyt uusia lempiruokia tai oppinut arvostamaan raakaruokaa? Jaa kokemuksesi yhteisömme kanssa! Odotamme mielenkiinnolla, miten olet pärjännyt!

Lähteet:
Klikkaa tästä Giessenin yliopiston raakaruokatutkimukseen: https://www.uni-giessen.de/fbz/fb09/institute/VKE/nutr-ecol/veroeff/voeff-epid/dissstrassner.

Hans Konrad Biesalski, Matthias Pirlich, Stephan C. Bischoff, Arved

Weimann (2017) : Ernährungsmedizin, Thieme Verlag Stuttgart

Tämä teksti tarjoaa inspiraatiota ja ideoita jokapäiväiseen elämään. Ne eivät korvaa tietoista ja tasapainoista ruokavaliota.