Yhdessä ruokahävikkiä vastaan

Yhdessä ruokahävikkiä vastaan

Saksassa päätyy joka vuosi valtavia määriä ruokaa roskiin - mutta yhdessä voimme muuttaa tämän! Ruokahävikki vaikuttaa meihin kaikkiin, mutta se ei ole vain haaste, vaan myös mahdollisuus toimia kestävämmin ja vastuullisemmin. Tässä blogikirjoituksessa kerromme, miten me Seebergerillä torjumme ruokahävikkiä aktiivisesti - ja miten sinäkin voit olla osa ratkaisua.
22.11.2024
Lesedauer: 5 Minuten
Mülleimer – überfüllte – beinhaltet Lebensmittel wie Bananen, Brot, Schinken und Salat in Küche.

Ruokahävikki Saksassa: yleiskatsaus

Saksassa tehdyn tutkimuksen mukaan Raportti Liittovaltion tilastokeskuksen mukaan vuosittain hukataan noin 11 miljoonaa tonnia elintarvikkeita. Tämä vastaa noin kolmasosaa kaikesta elintarviketuotannosta. Tutkimuksen mukaan WWF:n tutkimus ruokahävikin laajuus on sitäkin huolestuttavampi, kun otetaan huomioon, että se tuottaa noin 18 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia. Tämä vastaa noin 4 prosenttia Saksan kasvihuonekaasujen kokonaispäästöistä. Hedelmät ja vihannekset kärsivät erityisen paljon, mutta myös leipomotuotteet, maitotuotteet ja liha päätyvät usein roskiin. Syitä tähän on monia: virheellinen suunnittelu ostosten yhteydessä, liian suuret annoskoot ja tietämättömyys parasta ennen -päiväyksistä ovat vain muutamia esimerkkejä. Suuri osa näistä elintarvikkeista on kuitenkin vielä syötäviä ja ne voitaisiin helposti käyttää uudelleen.

Tämän tuhlauksen seuraukset ovat vakavia. Arvokkaan ruoan menettämisen moraalisen näkökohdan lisäksi ruokahävikillä on myös kielteinen vaikutus ympäristöömme, sillä poisheitettävän ruoan tuottamiseen käytetään valtavia määriä vettä, energiaa ja muita resursseja. WWF:n mukaan noin 50 prosenttia kaikesta maataloudessa käytetystä vedestä käytetään ruokaan, jota ei lopulta koskaan kuluteta. Lisäksi ruoan hajoaminen jätteessä tuottaa kasvihuonekaasuja, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta entisestään. Toimille on siis ehdottomasti tarvetta.

Eine Person schneidet Ananas mit einem Messer in einem Verarbeitungsbetrieb.

Seeberger ruokahävikin torjunnassa: vastuun ottaminen

Seebergerillä kestävä kehitys on aina ollut kaiken toimintamme keskiössä - ja siihen kuuluu luonnollisesti myös elintarvikkeiden vastuullinen käsittely. Viljelystä ja tuotannosta pakkaamiseen ja logistiikkaan pyrimme huolellisesti käyttämään resursseja parhaalla mahdollisella tavalla ja minimoimaan jätteen määrän
.

  • Raaka-aineiden kokonaisvaltainen hyödyntäminen: Kun valitsemme tavarantoimittajiamme, kiinnitämme suurta huomiota raaka-aineiden tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Havainnollistava esimerkki tästä on kuivattujen hedelmiemme, erityisesti Reilun kaupan ananaksemme, valmistuksessa syntyvien tähteiden käsittely. Paikalliset tuottajamme käyttävät hedelmien kuoret hyväkseen esimerkiksi polttoaineena tai kompostina luonnonlannoituksessa.
  • Tehokas tuotanto ja logistiikka: Tarkan suunnittelun ja nykyaikaisen tekniikan avulla varmistamme, että tuotannon aikana ei tapahdu juuri lainkaan hävikkiä. Logistiikkaprosessimme on suunniteltu pitämään elintarvikehävikki toimitusketjussa mahdollisimman pienenä, joten ruokahävikin osuus on alle yksi prosentti. Säilyvyysaikansa lopussa olevat, mutta vielä syömäkelpoiset tuotteet lahjoitetaan mahdollisuuksien mukaan, ja rikkinäisiä tavaroita tarjotaan alennuksella Seeberger Genussweltissä.
  • Pakkaus: Pakkauksillamme on ratkaiseva rooli ruokahävikin ehkäisemisessä. Pakkauksemme on suunniteltu suojaamaan sisältö optimaalisesti ja pidentämään säilyvyyttä. Työskentelemme myös jatkuvasti innovatiivisten pakkausratkaisujen parissa, jotka ovat paitsi kestäviä myös käytännöllisiä kuluttajillemme, kuten popcornimme uudessa paperipakkauksessa.
  • Kumppanuudet ja yhteistyö: Teemme yhteistyötä eri kumppaneiden kanssa tehostaaksemme ruokahävikin torjuntaa entistä tehokkaammin. Näihin kuuluvat ruoan pelastamiseen sitoutuneet järjestöt, kuten Tafel Deutschland
Schüssel mit Gemüseresten auf grünem Tisch, neben Schneidebrett mit Messer und Kartoffeln.

Ruokapankki: ruoan pelastaminen ja ihmisten auttaminen yhdessä

Tafel Deutschland on yksi Saksan tärkeimmistä järjestöistä ruokahävikin torjunnassa. Ruokapankit keräävät supermarketeista, leipomoista ja muista yrityksistä ylijäänyttä, mutta vielä syömäkelpoista ruokaa ja jakavat sitä sitä tarvitseville ihmisille. Joka vuosi yli 265 000 tonnia ruokaa säästyy tuhoutumiselta ja menee hyötykäyttöön. Ruokapankkien työ ei ole ainoastaan tärkeä panos ruokahävikin vähentämisessä, vaan se tarjoaa myös arvokasta sosiaalista palvelua tukemalla ihmisiä, joilla ei ole varaa riittävään ja tasapainoiseen ruokavalioon.
Tämän työn kautta ruokapankit antavat myös merkittävän panoksen ilmastonsuojeluun. Jokainen säästetty ruokakilo merkitsee resurssien säästöä ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, joita syntyisi hävittämisen yhteydessä. Seeberger tukee tätä tärkeää työtä lahjoituksilla ja yhteistyöllä ruokapankin kanssa ja auttaa näin varmistamaan, että vähemmän ruokaa päätyy roskiin ja sen sijaan sinne, missä sitä kipeästi tarvitaan
.

Die Grafik bewirbt einen guten Zweck: Gemeinsam Gut-Initiative von Seeberger und Tafel Deutschland.

Yhdessä ruokahävikkiä vastaan

Ruokahävikki koskee meitä kaikkia - ja yhdessä voimme saavuttaa paljon. Me Seebergerillä olemme tietoisia vastuustamme ja olemme aktiivisesti sitoutuneet vähentämään ruokahävikkiä. Mutta myös jokainen meistä voi antaa oman panoksensa: tietoisemmilla ostoksilla, oikealla säilytyksellä ja tähteiden luovalla hyödyntämisellä.
Tukeaksemme erityisesti Saksan ruokapankkien tärkeää työtä olemme käynnistäneet tänä syksynä kampanjan: gemeinsam gut. Mottonamme "Snack for a good cause" (Välipalaa hyvän asian puolesta) lahjoitamme pienen pakkauksen Saksan ruokapankeille jokaista myymälöissä myytyä kampanjapakkausta kohden. Osallistu, lisätietoja kampanjasta löydät täältä: Seeberger hyvä yhdessä ! (gemeinsam-gut.de)