BioVal: Tiede lisää luonnon monimuotoisuutta

BioVal: Tiede lisää luonnon monimuotoisuutta

Biodiversi-whaaat? Biologinen monimuotoisuus on kasvien, eläinten ja elinympäristöjen monimuotoisuutta, ja se on välttämätöntä vakaille ekosysteemeille ja ehjälle ympäristölle. Metsät, suot ja koralliriutat varastoivat hiilidioksidia, suojaavat tulvilta ja takaavat puhtaan ilman ja veden.

Liikunnan monimuotoisuuden häviäminen kuitenkin heikentää näitä luonnollisia ilmastopuskureita - ja kiihdyttää ilmastonmuutosta entisestään. Siksi olemme mukana BioVal-tutkimushankkeessa, jonka tavoitteena on tehdä biologisesta monimuotoisuudesta mitattavaa ja suunnitella prosessimme siten, että ne säilyttävät ja edistävät biologista monimuotoisuutta.

Täältä saat tietää, miltä tämä näyttää konkreettisesti!
26.11.2024
Lesedauer: 5 Minuten
Sechseckige Diagramme zeigen Biodiversitätskonzepte um ein zentrales, grünes Feld auf grünem Hintergrund.

BioVal-tutkimushanke

BioVal on tutkimushanke, jossa tutkitaan perustavanlaatuista yhteyttä elintarviketuotannon, biologisen monimuotoisuuden ja ilmastonsuojelun välillä. Kehitämme yhdessä tiede- ja teollisuuskumppaneiden kanssa menetelmiä, joiden avulla luonnon monimuotoisuus voidaan mitata ja luoda lajiystävällisiä tuotantostandardeja. Meille elintarviketuottajana tämä on erityinen vastuu, sillä luonnon monimuotoisuus on tärkeää paitsi luonnon, myös planeettamme terveyden ja ilmaston vakauden kannalta.

Visionäärit, edelläkävijät, uranuurtajat, tiennäyttäjät

Katsaus vuoteen 2021: Me ja kaksi muuta elintarvikevalmistajaa (RitterSport ja Frosta AG) otamme ensimmäisen askeleen ja liitymme tutkimukseen "todellisina laboratorioina". Halusimme ymmärtää oman esimerkkimme avulla:


Mitä me ja tavarantoimittajamme voimme tehdä tuotannossa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja toimintamme vaikutusten minimoimiseksi?

Toisessa vaiheessa meille oli tärkeää selvittää, miten saisimme asiakkaamme ja liikekumppanimme innostumaan biologisesta monimuotoisuudesta. Sillä yksi asia on selvä: tarvitsemme paitsi hyviä ideoita ja uusia standardeja myös täysin uudenlaista lähestymistapaa tähän aiemmin tuntemattomaan aiheeseen. Näkyvyys ja laaja-alainen viestintä ovat tässä avainasemassa.

Mandelbäume blühen in Reihen auf einem staubigen Feld unter klarem, blauem Himmel.

Biologinen monimuotoisuus - Mitä kaiken takana on?

Biologinen monimuotoisuus on kasvien, eläinten ja elinympäristöjen moninaisuus, jotka kaikki yhdessä pitävät ekosysteemit vakaina. Monimuotoisuus varmistaa, että tärkeät prosessit toimivat: Metsät ja maaperä varastoivat hiilidioksidia, kasvit suodattavat vettä ja hyönteiset pölyttävät ruokamme. Jos biologinen monimuotoisuus häviää, nämä luonnolliset ilmastonsuojelijat heikkenevät - seurauksia ovat esimerkiksi tulvien yleistyminen, ilmanlaadun heikkeneminen ja maaperän hedelmättömyys. Biologinen monimuotoisuus ei siis ole välttämätöntä vain luonnon, vaan myös ilmaston ja elämänlaadun kannalta.

Ulkona oleva elinympäristö neljän seinämme ulkopuolella. Siellä tapahtuu kaikki, mitä luonnolla on tarjota, ja jokaisella on paikkansa kokonaisuudessa. Esimerkiksi yksi ainoa puu voi suojella ja ruokkia satoja elämänmuotoja. Sen oksilla elävistä linnuista sen kuoren alla eläviin hyönteisiin ja sen juuriston kanssa symbioosissa eläviin mikro-organismeihin. Biologinen monimuotoisuus ei ole vain sitä, mitä näemme.

Siihen kuuluvat myös vedenkierrot, ravintoketjut, lannoitusmekanismit ja tuhannet muut keskinäiset suhteet. Biologisen monimuotoisuuden toimivuus on perustavanlaatuista luonnon tasapainon ja elinympäristöjen säilymisen kannalta.

Korkeatasoinen perustutkimus

Istuimme yhdessä Witten/Herdecken yliopiston kestävän johtamisen keskuksen (ZNU), Bochumin ammattikorkeakoulun ja Berliinin teknillisen yliopiston tekniikan ja yhteiskunnan keskuksen (ZTG) kanssa pöydän ääreen ja pohdimme asiaa:

Miten voimme luokitella biologisen monimuotoisuuden luonnontieteiden, yhteiskuntatieteiden ja taloustieteiden näkökulmasta? Ja miten saamme mitattavia standardeja, jotka soveltuvat jokapäiväiseen liiketoimintaan?

Emme halunneet vain kehittää tieteellisiä menetelmiä, joilla voidaan visualisoida ruoantuotannon vaikutuksia biologiseen monimuotoisuuteen. Tavoitteenamme oli tarjota yrityksille perustavaa laatua olevaa tukea biologisen monimuotoisuuden suojelun ja edistämisen ankkuroimiseksi osaksi niiden hallintoa.

Eine Biene sammelt Nektar auf einer gelben Blüte in einem blühenden Garten.

Kestävä yritysjohtaminen alkaa tarkemmalla tarkastelulla

Tutkimushanke on jaettu neljään suureen moduuliin, jotka alkavat tietojen keräämisestä. Loppujen lopuksi kaikkien, jotka tarvitsevat standardeja, on ensin tutkittava nykytilanne. Esitimme itsellemme kysymyksen: Kuinka hyvin elintarvikkeiden tuotannon, kulutuksen ja biologisen monimuotoisuuden välinen yhteys tunnetaan Saksassa? Tähän mennessä tietoa ei ollut juuri lainkaan, minkä vuoksi tutkimusprosessi oli intensiivinen ja hyvin informatiivinen. -> tuloksiin

Tiede ja käytäntö toimivat yhdessä

Seuraava askel oli konkreettinen: Miten niinkin monitahoinen asia kuin biologinen monimuotoisuus voidaan kirjoittaa paperille? Mitkä kohdat sisältyvät ja mihin ruoantuotannolla on suurin vaikutus? Ja miten tämä kaikki voidaan sisällyttää järjestelmään? Tiedämme esimerkiksi, kuinka paljon vettä peltomme tarvitsevat, mutta tämä ei vielä kerro mitään parannustoimenpiteitä. Onneksi saimme tukea tiedeyhteisöltä. Sillä näissä kriteereissä oli omat haasteensa.

Esimerkki maankäyttöluokasta "pelto" antaa hyvän kuvan siitä, millä kriteereillä on merkitystä biologisen monimuotoisuuden arvioinnissa:

  • Mukana oleva kasvisto Kuinka monta kasvilajia hehtaarilla on sellaisia, jotka eivät kuulu viljeltyyn lajistoon? Kuinka moni näistä on uhanalaisten lajien punaisella listalla?
  • Rakenteellinen monimuotoisuus Kuinka monta jäsentävää elementtiä, kuten pensasaidat, pensaat tai muut elinympäristöt ja vetäytymispaikat, on olemassa? Kuinka suuri on niiden pinta-ala?
  • Maaperän viljely Mikä osuus maasta on viljelty? Kuinka kauan maan annetaan uudistua ja miten viljelykierto on järjestetty?
  • Vieraiden aineiden tuonti Kuinka paljon lisäaineita järjestelmään lisätään esimerkiksi lannoituksen ja tuholaistorjunnan kautta? Miten tämä vaikuttaa typpitasapainoon ja ko.
Eine Gruppe von Menschen steht vor einer grünen Mooswand in einem modernen Gebäude.

Alku on tehty ...

Olemme nyt olleet mukana BioValissa lähes kolme vuotta, ja olemme keränneet lukemattomia tietoja, analysoineet tietoja ja ottaneet käyttöön lähestymistapoja. Käymme myös säännöllistä vuoropuhelua kuluttajien kanssa ja olemme saaneet selville: Asiakkaat ovat halukkaita paneutumaan biologiseen monimuotoisuuteen. Jotkut ovat kuitenkin edelleen epävarmoja siitä, voivatko he todella edistää ostoksillaan luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä alkuperämaissa - ja jos voivat, niin miten. Riittääkö luomutuotteiden ostaminen? Ovatko ne automaattisesti biodiversiteettiystävällisempiä? Ja mitä "lajiystävällisyys" tarkoittaa? Kuinka uskottavia merkinnät ja tuotetiedot ovat?

... ja se jatkuu

Syksyllä 2023 panemme siis jälleen kerran päämme yhteen. Halusimme tietää, miten kuluttajat suhtautuvat tuotteisiin, joissa on biologisen monimuotoisuuden suojelumerkintä. Ovatko he valmiita hyväksymään lisäkustannuksia tämäntyyppisestä ympäristönsuojelusta? Noin 1 000 18-75-vuotiasta henkilöä haastateltiin verkossa. Analyysit ovat parhaillaan käynnissä. Tiedotamme asiasta heti, kun ne on saatu valmiiksi.

Vier Menschen stehen lächelnd unter blühenden Mandelbäumen in einer sonnigen Plantage.

Missä voit jo nähdä jotain BioValilta?

Tarkemmin sanottuna: Chilessä, Boliviassa ja Ranskassa!

  • Chilessä olemme järjestäneet pähkinäistutuksemme siten, että jopa 200 vuotta vanhat puut ovat voineet säilyttää paikkansa. Emme voi arvioida, kuinka monet olennot voivat jatkaa elämäänsä vuosisatojen ajan. Selvää kuitenkin on, että saksanpähkinät maistuvat tällä tavoin entistä paremmilta.
  • Parapähkinöitä ei voida viljellä valikoivasti. Ne edellyttävät erityistä ekosysteemiä, jota ei voida luoda viljelmille. Pölytys on monimutkaista, eivätkä kaikki mehiläiset kykene siihen. Tämän vuoksi parapähkinät ovat sinänsä ehjän ekosysteemin indikaattori ja siten "elävä todiste" biologisesta monimuotoisuudesta sen alkulähteillä.
  • Popcorn, jossa on potkua, on hienoa, popcorn, jossa on mato, ei ole (vielä) trendikästä. Euroopan maissintuhoojalla ei ole aavistustakaan. Tämän tuholaisen toukat porautuvat maissikasviin ja syövät popcorninjyvämme ennen meitä. Tällaisissa tapauksissa käytetään yleensä torjunta-aineita - ne pelastavat sadon, mutta tappavat luonnon monimuotoisuuden. Olemme löytäneet jonkun, joka on iloinen maissinporijoista: ichneumon-ampiaisen. Se istuttaa munansa suoraan maissintuhoojan muniin ja estää siten niitä lisääntymästä. Se on keksittävä ensin. Ichneumon-ampiainen, me juhlimme sinua!

Kaikki on yhteydessä toisiinsa, ja me olemme sen keskellä.

Biologinen monimuotoisuus ja ilmastonsuojelu liittyvät erottamattomasti toisiinsa. Terveet ekosysteemit sitovat hiilidioksidia, säätelevät vesitasapainoa ja suojaavat meitä äärimmäisiltä sääilmiöiltä. Me Seebergerillä näemme itsemme siltana luonnon ja kulutuksen välillä ja teemme kaikkemme luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi - planeettamme vakaan tulevaisuuden puolesta.

Haluatko tietää lisää? Tätä tietä!

Lisätietoja Seebergerin sitoumuksesta kestävän kehityksen toiminta-alueella "Toimitusketjun vastuullisuus" löytyy täältä: Toimiala Toimitusketjun vastuullisuus | Seeberger GmbH

Tutkimushankkeen yksityiskohdat löytyvät täältä: BioVal - Biologisen monimuotoisuuden arvottaminen ja arvottaminen (bio-val.de)