Biologinen monimuotoisuus on kasvien, eläinten ja elinympäristöjen moninaisuus, jotka kaikki yhdessä pitävät ekosysteemit vakaina. Monimuotoisuus varmistaa, että tärkeät prosessit toimivat: Metsät ja maaperä varastoivat hiilidioksidia, kasvit suodattavat vettä ja hyönteiset pölyttävät ruokamme. Jos biologinen monimuotoisuus häviää, nämä luonnolliset ilmastonsuojelijat heikkenevät - seurauksia ovat esimerkiksi tulvien yleistyminen, ilmanlaadun heikkeneminen ja maaperän hedelmättömyys. Biologinen monimuotoisuus ei siis ole välttämätöntä vain luonnon, vaan myös ilmaston ja elämänlaadun kannalta.
Ulkona oleva elinympäristö neljän seinämme ulkopuolella. Siellä tapahtuu kaikki, mitä luonnolla on tarjota, ja jokaisella on paikkansa kokonaisuudessa. Esimerkiksi yksi ainoa puu voi suojella ja ruokkia satoja elämänmuotoja. Sen oksilla elävistä linnuista sen kuoren alla eläviin hyönteisiin ja sen juuriston kanssa symbioosissa eläviin mikro-organismeihin. Biologinen monimuotoisuus ei ole vain sitä, mitä näemme.
Siihen kuuluvat myös vedenkierrot, ravintoketjut, lannoitusmekanismit ja tuhannet muut keskinäiset suhteet. Biologisen monimuotoisuuden toimivuus on perustavanlaatuista luonnon tasapainon ja elinympäristöjen säilymisen kannalta.
Korkeatasoinen perustutkimus
Istuimme yhdessä Witten/Herdecken yliopiston kestävän johtamisen keskuksen (ZNU), Bochumin ammattikorkeakoulun ja Berliinin teknillisen yliopiston tekniikan ja yhteiskunnan keskuksen (ZTG) kanssa pöydän ääreen ja pohdimme asiaa:
Miten voimme luokitella biologisen monimuotoisuuden luonnontieteiden, yhteiskuntatieteiden ja taloustieteiden näkökulmasta? Ja miten saamme mitattavia standardeja, jotka soveltuvat jokapäiväiseen liiketoimintaan?
Emme halunneet vain kehittää tieteellisiä menetelmiä, joilla voidaan visualisoida ruoantuotannon vaikutuksia biologiseen monimuotoisuuteen. Tavoitteenamme oli tarjota yrityksille perustavaa laatua olevaa tukea biologisen monimuotoisuuden suojelun ja edistämisen ankkuroimiseksi osaksi niiden hallintoa.